Frites, soep en aardbeien van het balkon

Soepboer Hap! in de huidige woestenij aan de Van der Pekstraat, waar alle plaveisel vervangen wordt in een op het oog traag tempo, houden de winkeliers dapper vol. Eén van hen, getipt door Pauline (dank), is de Soepboer, waar je eerlijk lekker luncht zoals op de foto te zien. Hier heeft niemand haast en de soep pruttelt er aangenaam in grote ketels. De kaart is gevarieerd zonder je dood te gooien met al te veel keus. Een omweg waard, neem die pont gewoon een keer.

Het is even stil geweest aan het front van de Amsterdamtips; we waren wel op pad maar het schrijven schoot erbij in. Vandaar vandaag deze alles-in-een opruimingspost.

Aardbeien, wij halen ze meestal ook gewoon in de winkel. Maar het kan dus ook op je balkon (bedankt Frank!). Deze aardbeien zagen hun groeiambities beloond met een plekje op het bord en ze zijn om te smullen. Er hangen er nog meer aan de plant. Wil je dat ook, zoek dan in het tuincentrum naar opgekweekte aardbeienplanten in potten, daar heb je als balkontuinier het minste werk aan en het meeste plezier van.

Balkonaardbeien

Buiten de deur weer: natuurlijk moesten we weten waar je in Amsterdam frites kunt kopen die in de buurt komen van Van Gogh in Amersfoort, de terechte winnaar van de eerste AD-friettest in 2012. Bij Arn haalden we geregeld patatten om een maaltijd op te vrolijken, aangezien we op loopafstand woonden. Dat zit er in Amsterdam niet meer in, dus nu is het fietsen geblazen. De lekkerste patat van Amsterdam vind je namelijk, zo kregen we zowel van Arn als van Lidwien getipt, in de Voetboogstraat. Het AD is het trouwens roerend met ze eens. Ook daar is het recept Vlaams, maar we noteren een subtiel verschil. Terwijl bij Van Gogh af en toe een snippertje schil aan de aardappel blijft hangen voor een kruidige bite, heeft Amsterdammer Vleminckx zijn messen zo streng afgesteld dat er echt geen schilletje overblijft. Ongetwijfeld zoals de gemiddelde klant het wil, maar wat mij betreft net een tikkeltje minder. Vergeleken met de gemiddelde snackbar staan de Vlaamse frites van de Voetboogstraat nog steeds op eenzame hoogte. Smakelijk!

Vlaams Friethuis