Hemelvaartsdag museumdag

Aangezien de zon ook een dagje vrij had, hebben we op Hemelvaartsdag enkele Amsterdamtips gevolgd die in overdekte locaties te vinden zijn. Eerst naar de World Press Photo expositie in de Nieuwe Kerk, altijd een mooi overzicht van het beste dat de fotografie te bieden heeft. En een bevestiging dat we hier ontzettend goed hebben in Europa, ondanks gemopper van vele zijden.

World Press Photo 2014

Dan naar onze eigen favoriet Foam. Nog meer fotografie. En een goed voorbeeld van hedendaags gebruik van een grachtenpand.

Foam

Waarna de fiets doorrolde tot een plek waar slechts weinig Amsterdammers schijnen te komen: het diamantmuseum. Inderdaad, in eerste aanleg een toeristenfuik die bedoeld is om dollars, roebels en yens om te zetten in glimmende steentjes. Maar ook een serieuze poging om je meer te leren over de productie van diamanten, inclusief van alles om je aan te vergapen – replica’s natuurlijk, maar je ziet meteen dat het verschil tussen glas, kristal, zirkoon en diamant helemaal niet zo groot is. Op een informatiepaneel geeft de diamantindustrie zelfs schaamteloos kartelgedrag toe:

Diamantenkartel

Dat zou de groenteboer niet hoeven te proberen met bananen, maar rijkelui vinden het blijkbaar geen punt om te veel voor hun diamanten te betalen. Ho, wacht even: diamanten zijn niet alleen glimsteentjes voor de welvarende 1 procent, maar ook essentieel materiaal voor allerlei industriële producten. Gelukkig is het ook mogelijk deze diamanten synthetisch te produceren (daarover zag ik geen informatiepaneel). De expositie is hoe dan ook aan een opfrisbeurt toe, want het monopolie van diamantgigant De Beers is fiks aan het verkruimelen en dat komt volgens dit artikel doordat Rusland meer produceert dan de monopolist op voorraad kon houden.

En dat is uiteindelijk fijn voor de tandarts en de slijpindustrie.